Lessen & cursussen
Filmclub Cool - The Favourite - 1.jpg

Onder de indruk van haar charme

Filmclub Cool - The Favourite - 2.jpg

Onder de indruk van haar charme

Filmclub Cool - The Favourite - 3.jpg

Onder de indruk van haar charme

Filmclub Cool - The Favourite - 4.jpg

Onder de indruk van haar charme

Filmclub Cool

The Favourite

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspoltiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

Winnaar Grand Special Jury Prize & Best Actress (Olivia Colman) – Venetië Filmfestival 2018

Recensies

 • De Volkskrant

  "The Favourite is verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch."

 • De Telegraaf

  "Evenals in zijn eerdere werk, schept de filmmaker ook dit keer een licht absurdistische microkosmos, nu aan het Britse hof aan het begin van de achttiende eeuw."

 • Trouw

  "Deze driehoeksverhouding vormt het hart van de film en het knappe van The Favourite, behalve verrukkelijkheid, is dat alle nuances van die verhouding voelbaar worden."

 • Algemeen Dagblad

  "Deze paleissoap zit verpakt in schitterende beelden, waarin vilein gedrag, intriges en seksuele spanningen elkaar voortdurend afwisselen."

film

Ook leuk!