Lessen & cursussen
Toneelgroep Maastricht - De Kersentuin - (fotograaf onbekend) - publiciteitsfoto nieuw.jpg

Komedie met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger

2023 TGM De Kersentuin scènebeelden foto Ben van Duin (1).jpg
Ben van Duin

Komedie met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger

2023 TGM De Kersentuin scènebeelden foto Ben van Duin (2).jpg
Ben van Duin

Komedie met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger

2023 TGM De Kersentuin scènebeelden foto Ben van Duin (4).jpg
Ben van Duin

Komedie met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger

2023 TGM De Kersentuin scènebeelden foto Ben van Duin (8).jpg
Ben van Duin

Komedie met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger

Toneelgroep Maastricht

De Kersentuin

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire, De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans en met live-muziek van multi-instrumentalist Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu. 

Actrice Ljoebov (Pheifer) keert na een mislukte carrière in Parijs terug naar het landgoed van haar familie. Vanwege hoge schulden dreigt het familiebezit geveild te worden en samen met haar dochters doet ze er alles aan een faillissement af te wenden. Ondernemer Lopachin (Spitzenberger) heeft een oplossing: als ze de kersentuin omtoveren tot een vakantiepark is de familie verzekerd van een stabiel inkomen. Dit voorstel stelt Ljoebov voor een onmogelijk dilemma. Wie hetzelfde wil blijven moet veranderen. Maar tegen welke prijs?

In navolging van de succesvolle producties Een meeuw (2022), Vrijdag (2021) en Noem het maar liefde (2019) regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. In de bewerking van Jibbe Willems wordt De Kersentuin een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De personages in De Kersentuin hunkeren naar een tijd die niet meer bestaat. Maar voor wie leeft in het verleden blijft de hoop op een beter leven onherroepelijk een droom.

Podcast en inleiding
In de podcast Kersentijd komt alle thematiek van de voorstelling aan bod; de veranderende wereld, het klimaat dat in de fik staat, de radicale tijden waar we nu voor staan en het achterlaten van het verleden. Vanaf 1 maart te beluisteren op Spotify. Wil je nog dieper in de thematiek duiken? Kijk dan alvast de online inleiding waarin o.a. Jeroen Spitzenberger en Michel Sluysmans vertellen over De Kersentuin.

Spel: Anniek Pheifer, Jeroen Spitzenberger, Beppe Costa, Vincent Linthorst, Nick Renzo Garcia, Quiah Shilue, Ntianu Stuger, Liza Macedo dos Santos
Tekst: Jibbe Willems naar Anton Tsjechov
Regie: Michel Sluysmans
Producent: Toneelgroep Maastricht


 

 • NRC

  "Goede balans tussen humor en tragedie"

 • Volkskrant

  "Kraakheldere tekst, met veel humor en af en toe wat drama"

 • De Limburger

  "Een lust voor het oog"

 • Theaterkrant

  "Theater van deze tijd"

 • Cultureel Persbureau

  "Een prachtige eigentijdse versie"

 • Brabant Cultureel

  "Een volkomen nieuw kijkspel, waarin tragiek, humor en emotionele momenten hun plaats blijven houden"

Ook leuk!