Dag Van De Maker20240622 0193

Cool kunst en cultuur zet lokale makers in de spotlights

Op zaterdag 22 juni was het tijd voor de eerste editie van de Dag van de Lokale Makers bij Cool kunst en cultuur. Het gratis programma werd samengesteld door, met én voor lokale makers uit de regio. Alle disciplines kwamen aan bod: theater, zang en dans. Het hoogtepunt van de dag was de zelfgemaakte voorstelling, opgevoerd door de deelnemers in de grote theaterzaal.


Verbinden en inspireren

Bijna vijftig lokale makers uit de regio stapten uit hun comfortzone en durfden het aan om binnen één dag de voorstelling van Hans en Grietje op de planken te zetten. Het was een dag vol nieuwe ontmoetingen tussen jong en oud. In kleine groepjes gingen de lokale makers met elkaar aan de slag. Ieder bracht ideeën over zijn eigen discipline in, waardoor de voorstelling steeds meer vorm kreeg. Janna de Lathouder kreeg de taak de voorstelling te regisseren. “Bij aanvang wist nog niemand wat hij ging doen en een vier uur later stond iedereen te schitteren op het grote podium. De hele middag is er met ontzettend veel energie en lol gewerkt. De ideeën vlogen al snel door het theater. Zo kon een zijdelingse grap van de een, zomaar uitmonden in een grappige quiz over wie de kruimels had opgegeten. We namen met z'n allen samen een duik in het diepe. Geïnspireerd door het verhaal, alle kostuums en decors en door elkaar, schoten we uit de startblokken. Iedereen verraste elkaar én zichzelf. Met recht een unieke voorstelling.”

Ook Esther de Koning, eventmanager bij Cool kunst en cultuur, genoot van de dag. “De samenwerking tussen de deelnemers was bijzonder en leuk om te zien. Makers uit verschillende verenigingen werkten zij aan zij en deelden hun passie en creativiteit. Deze samenwerking zorgde niet alleen voor een unieke voorstelling, maar ook voor nieuwe verbindingen en inspiratie onder de makers.”


Nieuwe editie

De Dag van de Lokale Makers heeft bewezen een waardevolle dag te zijn voor lokale creatievelingen om elkaar te ontmoeten, samen te werken en plezier te hebben. “Wij kijken uit naar de volgende editie en hopen dat deze net zo succesvol en inspirerend zal zijn als de eerste”, aldus Esther.


Blijf op de hoogte

Nieuwsgierig wat wij nog meer voor lokale makers doen en kunnen betekenen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de mooie projecten waar je zelf ook aan kunt deelnemen.