Lessen & cursussen
ScienceBattle - (rechtenvrij) staand.jpg

Alle antwoorden op niet gestelde vragen

Science Battle - (rechtenvrij) liggend.jpg

Alle antwoorden op niet gestelde vragen

ScienceBattle

ScienceBattle

Waarom zijn Nederlanders zo goed in schaatsen? Ga je anders autorijden als een robot je corrigeert? Hoe word je echt gelukkig? En kun je stroom uit het raam halen? Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor de ScienceBattle!
 
Dat wetenschap niet saai hoeft te zijn lieten professors als Erik Scherder al zien. Maar ook deze promovendi zullen dat bewijzen op het podium. In dit nieuwe concept dagen de wetenschappers elkaar uit in een heuse battle. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? En door wie laat u zich echt overtuigen? U bent naast publiek tegelijkertijd de jury en beslist wie er wint. ScienceBattle: een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

Presentator René M. Broeders zal vanavond u vanavond bijpraten over de laatste wetenschappelijke nieuwtjes. 

Daarnaast komen vanavond de volgende promovendi aan het woord:

-Hoe werken gezonde hersenen? Bij onze geboorte hebben hersenen al bijna 100 miljard zenuwcellen. Er zijn hersencellen met uitlopers van wel een meter lang. Ook naar het uiteinde daarvan moet voedsel worden getransporteerd. Dieudonnée Van de Willige (Universiteit Utrecht) zag dat er binnen de cel een soort hele kleine mannetjes zijn die daar voor zorgen. Met voetjes!

-Weet jij nog hoe je ooit leerde praten? Dat is precies waar taalwetenschapper Sybren Spit (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar doet. Hij werkt daarvoor met kleuters en weet inmiddels dat kinderen doorhebben hoe ze taal leren, ondanks dat ze de grammaticale regels nog niet kennen. 

-Marte van der Linden (Universiteit Utrecht) is gek op zilver en goud. Zij zoomt onvoorstelbaar ver in op dit edele materiaal en kijkt wat er gebeurt als je ze bestookt met röntgenstralen. Daarvoor zit ze soms nachtenlang in een eenzame bunker in Frankrijk.

-Als je boodschappen doet dan denk je van tevoren na wat je nodig hebt. Je koopt misschien 1 pak pasta extra voor in je voorraadkast, maar je gaat daar niet 100 pakken pasta extra neerzetten. Bij supermarkten is dat wel zo. Zij hebben verschillende distributiecentra waar ze heel veel producten opslaan. Hoe kan dat slimmer? Marije Noordhoek (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft een model gemaakt waarmee supermarkten veel efficiënter en dus goedkoper kunnen werken.

Overig | Wetenschap
  • Rodi Media zaal
    • 1e rang € 17,50
    • Gouden Rij € 22,00
    Inclusief garderobe en consumptie
    Bestel kaarten

Ook leuk!