Lessen & cursussen
Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 1 (Stephan van Hesteren).jpg
Stephan van Hesteren

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 2 (Stephan van Hesteren).jpg
Stephan van Hesteren

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 3 (Sanne Peper).jpg
Sanne Peper

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 4 (Sanne Peper).jpg
Sanne Peper

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 5 (Sanne Peper).jpg
Sanne Peper

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company - Lebensraum - scènefoto 6 (Sanne Peper).jpg
Sanne Peper

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom - Lebensraum - (Sanne Peper) liggend.jpg
Sanne Peper

Ingenieus slapsticksprookje

Jakop Ahlbom Company

Lebensraum

Sommige voorstellingen verdienen gewoon een nog groter publiek. Lebensraum is er zo één en staat daarom nog een keer in ons theater!

Twee mannen leven samen in een kleine kamer. Ingenieus hebben zij hun ruimtegebrek opgelost. Alles is multifunctioneel: het bed is tevens een piano en de boekenkast doet ook dienst als ijskast. Om het gebrek aan vrouwelijke zorg te compenseren, creëren ze een mechanische werkster. Al snel blijkt dat deze dame meer plannen heeft dan alleen maar vreedzaam poetsen. Een pop met een eigen wil die zich niet laat commanderen. Het wordt druk in het eenkamerappartement. Deze laatste uitvinding lijkt hun ondergang te worden.

Voor Lebensraum liet Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Ten tijden van Keaton werd de stomme film live van pianomuziek voorzien. Voor haar rol in Lebensraum werd Silke Hundertmark genomineerd voor de Colombina. Uit de Volkskrant: “Hundertmark levert als poppenmens een weergaloze prestatie: bedrieglijk tot in al haar ledematen. Bij haar lijkt de grens tussen mens en meubilair echt te verdampen.”

De Jakop Ahlbom Company maakt fysiek beeldend theater en is uniek in zijn soort, door zijn mix van mime, dans, slapstick, live muziek, special effects en vervreemdende, poëtische elementen. De vaak woordeloze voorstellingen zijn toegankelijk voor een groot, divers en internationaal publiek. 

muziek Alamo Race Track 

Recensies

  • De Telegraaf

    "Ahlbom is met 'Lebensraum' teruggekeerd naar zijn grote kracht: fysiek, absurdistisch theater met een vleugje illusionisme."

  • Haarlems Dagblad

    "Ondanks de volmaakt uitgevoerde slapsticktrucs is het niet alleen maar lachen, gieren, brullen. Ahlbom creeërt in al zijn stukken een gevoel van vervreemding, een tikje surreeël onbehagen."

  • de Volkskrant

    "De muren waartussen 'Lebensraum' zich afspeelt, hebben een groot absorptievermogen."

Ook leuk!