Percossa - Let me in - Let me out - (Sanne Bas) - liggend.jpg Sanne Bas

Cool wil open

19 januari 2022

Vandaag is een dag dat veel theaters in Nederland opengaan als kapsalon. Een ludieke actie waarmee men aan Den Haag wil laten zien dat de cultuursector lang genoeg dicht is geweest. Net als scholen, winkels, sportlocaties willen theaters ook weer open. Cool kunst en cultuur kan gelukkig weer leerlingen en cursisten ontvangen. Met leedwezen hebben wij moeten toezien dat onze leerlingen online lessen moesten volgen. We zagen de machteloosheid van onze docenten die niets liever wilden dan fysiek lesgeven.

We snappen heel goed dat er maatregelen nodig zijn, we zien de worsteling van onze bestuurders, zowel landelijk als in de gemeentes. Maar we zien ook dat de cultuursector net als de horeca maar steeds onderaan blijft bungelen. We vragen ons af waarom we nog moeten wachten, waarom mensen wel naar grote meubelzaken mogen en niet naar de veilige omgeving van de theaters en de musea. We zetten ons van meet af aan in om voorstellingen en events mogelijk te maken binnen alle beperkingen.

Cool wil open.
Niet als kapsalon of nagelstudio of met een ander goed bedoeld creatief voorwendsel om een glimp te laten zien van wat cultuur kan bieden. Cultuur kan daadwerkelijk iets bijdragen aan de maatschappij. Cultuur biedt werkgelegenheid, heeft een economisch belang en biedt naast vermaak, ontroering, emotie, geluk en welbevinden in een maatschappij die soms de weg kwijt lijkt te zijn.

Cool heeft als missie om het leven van alle inwoners van Dijk en Waard mooier te maken. Dat doen we in verbinding met mensen en organisaties, met scholen en bedrijven, met artiesten en kunstenaars, met amateurs en professionals. Alles wat we doen draait om de ontmoetingen en creaties die we gezamenlijk tot stand brengen. In Cool laten we een wereld zien waar positiviteit zich ontwikkelt.

We vragen van onze bestuurders en de politiek om dit voor Cool en voor alle mensen en organisaties in de culturele sector weer mogelijk te maken.

Een hartenkreet namens het hele team, alle medewerkers, vrijwilligers en bezoekers.

Lineke Kortekaas
Directeur-bestuurder Cool kunst en cultuur